Samarbeid med Hamsunsenteret
Kaffe og god litteratur hører sammen.
I sommer har vi et samarbeid med Hamsunsenteret i Hamarøy, hvor vi har knyttet ulike kaffesorter sammen med spennende personligheter fra Hamsuns litteratur. I Hamsuns romanunivers representerer kaffe noe eksotisk, en smak av fremmede riker og et glimt av luksus.
"Kaffe som var en drøm og et eventyr for Isak, en regnbue!"
-Markens Grøde
Illustrasjon: Sam Brewster
“Han var i en gåtefull tilstand, fylt av psykisk behag; hver nerve i ham var våken, han fornam musikk i sitt blod, følte seg beslektet med hele naturen, med solen og fjellene og alt annet, kjente seg omsuset av sin egen jegfølelse fra trær og tuer og strå. Hans sjel ble stor og fulltonende som et orgel inne i ham og aldri glemte han hvorledes den milde musikk likefrem gled opp og ned i hans blod.
”
Mysterier (1892) starter med en gåte: Hvem er det som en sommerdag stiger av kystbåten i en liten, flaggsmykket sørlandsby?
Den fremmede viser seg å hete Johan Nilsen Nagel. Han er kledd i en avstikkende gul drakt og har en liten flaske med blåsyre gjemt i vestelommen. Nagel vekker straks oppsikt med sitt outrerte utseende og sin eksentriske opptreden. Han forelsker seg i prestens datter, Dagny Kielland, som allerede er forlovet, og innleder et vennskap med kystbyens hakkekylling, Minutten. Etter en tid frir han til den hvithårete og fattige Marta Gude, før han til slutt tar sitt eget liv. Men mysteriene overlever ham: Hvem var han egentlig? Hva skyldtes hans fascinasjon for Minutten? Og har Nagel noe med teolog Karlsens død å gjøre?
Romanen fikk en blandet mottakelse i Norge. Mange så på Nagel som et talerør for forfatteren og lot seg provosere av hans krasse og politisk ukorrekte meninger.
Illustrasjon: Sam Brewster
“Si meg, sa jeg, tror De ikke, frøken, at menneskene i disse egner ligner selve den korte sommer?
De er flyktige og bedårende som den”
I Hamsuns roman Pan (1894) forteller løytnant Thomas Glahn om sine opplevelser fra en sommer han har tilbragt i en enkel hytte på handelsstedet Sirilund i Nordland. Der jakter og fisker han, og på turene i skog og fjell faller sinnet hans til ro. Glahn blir kjent med den lunefulle og sensuelle handelsmannsdatteren Edvarda Mack. De innleder et forhold, og hun blir hans livs kjærlighet selv om han i ettertid ikke vil innrømme det. Glahn trekkes inn i et sosialt liv med tilhørende konflikter og uro, som langsomt bringer ham og leseren ut av den naturidyllen beretningen starter i. Det hele ender i katastrofe for Glahn og de fleste rundt ham.
Illustrasjon: Sam Brewster
“Mens Lovise Magrete åpnet pakker og stuet matvarer i skapet stjal han seg til å tømme hennes kaffekopp og sette munnen der hun hadde satt sin.”
Landstrykere (1927) er første roman i Hamsuns August-trilogi. På det fattige stedet Polden i Nordland møter unge Edevart sjømannen og fortelleren August. Sammen legger de ut på flere reiser langs Norgeskysten, og på en av reisene forelsker Edevart seg i den gifte Lovise Magrete. De bor sammen en kort tid på hennes lille gård Doppen, frem til mannen hennes vender tilbake til gården. Senere møtes de igjen etter at mannen hennes har kommet bort, men rastløsheten deres forhindrer varig lykke.
Landstrykere er en roman full av fortellerglede og humor. Samtidig er den en studie i psykologien bak det moderne menneskets uro og rastløshet.