Klikk på en brygger for å starte!
Vi ønsker at det skal være så enkelt som mulig å nyte en god kopp med kvalitetskaffe når behovet oppstår.
Derfor har vi laget en bryggeguide og introduksjon til deg som er nysgjerrig på hvilke bryggere som passer best til hjemmekosen, jobben eller på reise.
Generelt om kaffebrygging
Mengde kaffe, vann og kverningsgrad varierer fra oppskrift til oppskrift,
men noen fellesnevnere kan være greit å ha i bakhodet:
God kaffe starter med gode råvarer (dårlig kaffe smaker ikke bedre på en fancy brygger)
Ferske kaffebønner trenger å hvile etter brenning for å smake optimalt, så se etter en pose som har stått noen dager (4-7) hvis du ønsker å smake kaffen i all sin glans.
De fleste metodene for å brygge kaffe trenger
ca 60-70 gram kaffe per liter vann.Bryggetid og kverningsgrad henger tett sammen, men det beste her er å prøve seg frem. En tommelfingerregel er at jo mer tid vannet er i kontakt med kaffen, jo grovere kverningsgrad trenger du.
Ikke undervurder vannkvaliteten!
Hardt vann har større påvirkning på kaffen enn man skulle tro.Rens filteret. Papirfilter avgir smak, og spesielt på små brygg.
Hario V60
Med denne bryggeren får du rene, klare og raske brygg som gir deg mye kontroll over prosessen. Vannkoker og forhåndsmålt vannmengde funker fint, men vi anbefaler hellekanne og vekt.
Slik brygger du på Hario V60
Du trenger 18g kaffe og 300g vann
Kok opp vann
Vei opp og mal 18g kaffe
Skyll filteret med varmtvann for å få ut papirsmak og forvarme bryggeren, tøm skyllevann
Ha oppi kaffe, væt kaffen med 50g vann, gjerne bruk en skje for å røre sånn at alt blir ordentlig vått
Vent ca 30sekund, fortsett å helle opp til 300g i sakte sirkelbevegelser for å væte alt likt
Bruk en skje for å røre kjapt langs vannkanten, løft og slipp bryggeren forsiktig – da holder gruten seg i kontakt med vannet lengst mulig
Nyt!
Clever Dripper
Hvis du er tilhenger av den enkle presskannen, men foretrekker munnfølelsen som filterkaffe gir, så vil du elske Clever Dripper. Her trekker man kaffen på samme måte som med presskanne (og bålkaffe), men en ventil i bunnen forhindrer kaffen å renne gjennom. Når kaffen er ferdigtrukket setter du bare bryggeren på en kopp for å starte filtreringen. Dette er vår favorittbrygger!
Slik brygger du på Clever Dripper:
Du trenger 20g kaffe og 300g vann
Kok opp vann
Vei opp og mal 20g kaffe
Skyll filteret med varmtvann for å få ut papirsmak og forvarme bryggeren, tøm skyllevann
Hell oppi 300g vann, unngå for å helle for hardt på papirsømmene i bunnen da disse kan rives opp
Ha oppi kaffen, rør for å væte alt
Vent 2 minutt, rør i overflaten for å bryte skorpen
Vent 30 sekund, sett bryggeren på en kopp for å åpne ventilen
Rør rundt i koppen for å blande brygget ordentlig
Nyt!
Aeropress
Dette er en utrolig kompakt, fleksibel og allsidig brygger, som er super å ha på kontoret eller med på reiser. Aeropress passer godt for deg som vil brygge én rask kopp. Det som gjør Aeropress unik er at man trykker ut kaffen med kraft – en egenskap som gjør at man får mye kontroll over tiden det tar å brygge og fylden (mer trykk vil åpne filteret og slippe gjennom mer sedimenter, mens svakere trykk vil gi en mildere munnfølelse).
Slik brygger du på Aeropress:
Du trenger 13g kaffe og 200g vann.
Kok opp vann
Vei opp og mal 13g kaffe
Skyll filteret med varmtvann for å få ut papirsmak og forvarme bryggeren, tøm skyllevann
Ha oppi kaffe, fyll oppi 200g vann og putt stempelet i toppen, det er greit om litt vann drypper gjennom
Fjern vekten, sett forsiktig på stempel og vent 2 min
Snurr aeropressen for å bryte skorpen, press stempelet sakte nedover
Nyt!
Presskanne
Den klassiske presskanna gir kaffen mer fylde, er lett å vedlikeholde og gjør bryggingen til en lek. Attpåtil er det en veldig allsidig sak som kan brukes til filtrering av te, cascara, coldbrew eller til og med skumming av melk.
Slik brygger du på presskanne:
Du trenger 20 gram kaffe og 300 gram vann
Kok opp vann
Vei opp og mal 20g kaffe
Forvarm kannen for høyere bryggetemperatur
Ha i kaffe, og hell oppi 300g vann
Plasser stempel på toppen, fjerne presskannen fra vekta og vent 5 minutter
Bryt skorpen med en skje og press ned stempelet
Nyt!
kaffetrakter
Denne bryggeren trenger kanskje ingen introduksjon. En god gammel traver i de fleste hjem og arbeidsplasser, som gjør det lekende lett å brygge rene og friske brygg til mange av gangen.
Slik brygger du på kaffetrakter
Du trenger 60 gram kaffe, 1 liter vann og en skje
Hell i 1 liter vann i beholderen
Vei og mal opp 60 gram kaffe
Skyll filteret med varmtvann for å få ut papirsmak
Hell kaffen i filteret og rist slik at kaffen legger seg jevnt i trakta.
Start bryggingen og stå klar med skjeen
Så snart det varme vannet kommer ut i toppen rører du rundt og væter all kaffen. Slik sørger du for at alt begynner å brygge samtidig.
Samle kollegene eller familien
Nyt!